18 Kasım 2011 Cuma

Doğru ile yanlışın ötesinde bir yer var...

Hayatta hepimizin hedefleri var. Her birimizin ayrı ayrı istekleri var. Yaşam bize bunları bazen sunar, bazen de sunmaz. Bu yüzden hedeflerimiz değişken olabilir. Bazılarımız mutludur, bazılarımız  mutsuz. Doğduğumuz andan itibaren bir çizgimiz var. Bu çizgiyi bizim için çizenler var. Ara sıra bu çizginin dışına çıkmak isteriz. 

Arayışımız var. Vardır da ne aradığımızı bilir miyiz acaba? Çoğu zaman hayır. Çünkü gerçekten istediğimizin ne olduğunu keşfetmemiz gerekir; sunulanın ve öngörülenin dışında yaşayabilmek için. Hayatı ıskalamamak için. Sıradan yaşamlar sürmemek için. Belki de en iyisi arayış içinde olmamak. Beklenti ve arayış olmazsa, yönlendirilmelerimiz de etkisizleşir. O zaman kendimize bir an durup bakabiliriz. Hem dışarıdan hem de içerden.

Kaç yaşında olursak olalım değişim mümkün. Yeter ki isteyelim... Söz konusu değişimin dış görünüşünle, yaşadığın yerle, giysilerinle alakası yok. Saçının rengini ya da modelini değiştirmen “değişim” değildir. Arabanı, evini sadeleştirmen “değişim” değildir. Teknolojiyi takip etmeyi bırakman “değişim” değildir. İşini, okulunu, sevgilini, eşini değiştirmen “değişim” değildir. Değişimden kastım içe dönük olandır. Çünkü iyi insan toplumun içinde değişim başlatabilmek için bir başlangıçtır. Çünkü öyle. Öyle olmasını istiyorum. İstemek olmanın başlangıcıysa, ben de istediğimi netleştiriyorum.

Mevcut toplumsal sorunları göz ardı ederek bireysel yaşama tutunmak bizi bir süreliğine idare eder. Eninde sonunda içinde bulunduğumuz şartlarla yüzleşmemiz gerekir. Kaçınılmaz yüzleşme ile yaşayacağımız sorunları azaltmanın en etkili yolu değişmek. Ruhumuzu, kalbimizi iyiliğe, sevgiye, kardeşliğe, paylaşıma açmaktır. Hayatımızın amacı iyi bir yaşam sürmekse onu anlamlı kılmak da bizim elimizde.

Nefretin, önyargıların, sevgisizliğin, adaletsizliğin, savaşların, bencilliğin hüküm sürmeye başladığı günlerde, elimizde olan tek şey sevgi. Koşulsuz sevgi ve bilinçli davranışlar bizi unuttuğumuz insanlığımıza ulaştıracak en etkili yollardan biridir. İlk adımdır, küçük de olsa bir umuttur bu başlangıç.

"Doğru ile yanlışın ötesinde bir yer var. Orada buluşalım." demiş Mevlana. Biz de bu davete uyalım derim. Bugüne kadar katıldığımız davetlerden fayda görmedik. Bu yeni davete icabet edelim hep beraber, el ele...

Sevgi ve saygılarımla,

Sy



1 yorum :

  1. Yazın gerçekten çok güzel özellikle kelime seçimi ve taşınan anlamlar. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil