2 Mayıs 2012 Çarşamba

Teslim olmak önemlidir


Değişim yaratmaya çalışırken öğrendiğim en önemli ilkelerden bir tanesi de buydu. Teslim olmak kulağa sevimsiz gelse de oldukça başarılı bir yöntem. Gerçekten işe yarıyor. Ayrıca insan kendini ezik büzük de hissetmiyor. Tam tersine ne yaptığını bilmenin bir olgunluğu ve soğukkanlılığı yerleşiyor insana. Bakış açısı şekilleniyor ve devamı gerçekten de geliyor. Kendiliğinden…

Aslında basit bir yöntem, oldukça basit hem de. Temelinde kabullenme ve bırakma kelimelerini barındıran bir cümle bu teslim olmak. Mecazi anlamda bakarsak eğer; silahlarımızı bir kenara koymaya ve sükûnet içinde düşünmeye davet ediyor bizi bu cümle. Bir kişi ya da bir olay tarafından köşeye sıkıştırıldığınızda, teslim olduğunuz takdirde; karşınızdaki insanı ya da içinde bulunduğunuz olayı pasifize etmiş oluyorsunuz. Kulağa okurken bile inanılmaz geldiğinin farkındayım. Ancak doğru, deneyimledim ben bunu.

Her türlü sorunla baş etmeden önce o sorunun içinde kontrol edebileceğiniz ya da edemeyeceğiniz hangi olgular vardır bunları görmeye çalışın. Her şeyden önce bunları bir masaya yatırın ve ayıklayın. Daha sonra davranışlarınıza etki eden düşüncelerinizin kaçta kaçı size ait onların farkına varın. Böylece kontrol edebileceğiniz sorunlar ve olaylar yumağı ile baş etmeniz daha da kolaylaşır. Otomatik tepki vermeyin. Ayıklayın, nefes alın, içinize dönün, düşünün ve dinleyin gelen cevapları. Sanki çok zaman alır gibi duruyor değil mi? Hayır, almıyor. Deneyin…

Hayatta her şey bizim için; yaşamak, barış, savaş, sevgi, acı, rekabet, kıskançlık, ölüm, üzüntü, sevinç, başarı. Bu duyguların resmigeçit törenine katıldığınızda yanınıza egonuzu almadan gidin. Salt kendiniz olarak düşünüp harekete geçin. Başkalarının önermelerini ve dayatma edilenleri alarak hayatınızı şekillendirmektense teslim olmayı seçin. Kendinize teslim olun. Sonra teslim olduğunuz anı duyumsayın ve iç sesinize kulak verin. Doğru yolu mutlaka fark edeceksiniz. Değiştiremeyeceklerinizle vakit harcamayın. Onun yerine kendinizi değiştirin ve bu doğrultuda hareket edin. Böylece yaptığınız değişiklikler sonucu etkileyen değişiklikler olacaktır inanın.

Hiçbir şeyi kaybetmeye tahammül edemiyoruz yaşamda. Oysa o kadar küçük bir ayrıntıyı gözden kaçırıyoruz ki inanılır gibi değil. Kendimiz olduğumuzda, kendimize teslim olduğumuzda; her şeyin geçici olduğunu göreceğiz. Bundan daha önemli ne olabilir ki? Zamanı gelince her şey yerine oturacak ve hiçbir şey kaybetmediğimizi görebileceğiz. Hiçbir şey olmasa da ayakta kalabiliriz, her şey olsa da. Önemli olan kısım ayakta kalabilmektir. Başarıyı, sahip olmayı bir takım kazançlar çerçevesinde değerlendirmeyi bıraktığımız an her şeyin akıp yolunu bulacağını görebileceğiz.

Direnmektense teslim olup alternatifleri araştırmaya girişin. Her zorlayıcı tavrınız önce kendinizi sonra da etrafınızı etkileyecek, gücünüzü tüketecek ve zorluğu kat be kat artıracaktır. Böyle olmasını ister misiniz?

Tartışmaların odağından kendinizi çıkartın ve odağa meseleleri koyun. Kendinizi tanıyın ve kendinize uyum sağlayın, teslim olun. 

Sevgiyle kalın,

Sy

1 yorum :

  1. Öyle alışmışızki Don Kişot misali kendimizle savaşmaya;birden teslim olmak deyince yenilgiyi kabullenmek gibi algılıyoruz.Oysa direndiğimiz,zorlandığımız şeyleri fark edebilmemiz için ne kadar önemli teslim olabilmek.Harika bir paylaşım teşekkürler sevgili Selcan..

    Sevgiler
    Sulhan

    YanıtlaSil