16 Nisan 2012 Pazartesi

Hayatımızı oluşturan tarzlar nelerdir?


Özel oluş veya davranış biçimi, üslup. Bu herhangi bir sözlükte aradığınızda tarz kelimesinin karşısındaki açıklamadır. Hayata bakış şeklimiz, davranışlarımız ve bu davranışlarımızın sonucunda ortaya çıkanlar bizim hayat tarzımızı oluşturur. Hayat tarzımız da kabaca hayatımızı nasıl yaşadığımızı, nelere önem verdiğimizi ve neleri hayatımıza seçtiğimizi ortaya koyar.

Bazen etrafımda şu yakınmayı daha doğrusu eleştiriyi çok sık duyarım: “ Ah o para bende olacaktı bak neler yapıyorum! Allah para vermiş ama harcamayı becerecek aklı esirgemiş.” Doğru olabilir mi bu saptama acaba? Bence uzaktan yakından alakası yok. Ben paramla bahçeme çiçek alırım, barınaklara yardım yaparım; sense taşlı bir kolyeyi tercih edersin. Ancak bu seçimler her ikimizin de parasını nereye harcamak isterse oraya harcadığını gösterir. Para harcamayı bilmediğimizi göstermez.

Hayat tarzımızı düşünce sistemimiz etkiler. Parayla mutlu olacağımızı ya da paramız yoksa mutsuz olacağımızı düşünürüz. Oluştururuz ve yaşarız. Bu birinin şanssız diğerinin şanslı olduğu durumlar içinde geçerlidir. İnsan şansını kendi yaratır ben buna inanırım. Dolayısıyla hayat tarzımızı yaratmak içinde paraya ihtiyaç yoktur. Olanla yapabildiğimizi yaratır ve yaşarız. Gerisi kendiliğinden oluşur zaten.

Kısaca parayla mutluluk ilişkisine kendi hayat tarzımda yer vermiyorum. Çünkü paranın satın alamayacağı bazı mutluluklar var ki ben onlardan zevk almayı adet haline getirmeye başladım. Bahçemdeki ağacın baharı karşılaması, bembeyaz çiçeklerle donanması benim için en büyük mutluluklardan bir tanesi. Eğer bahçem olmasaydı bahçemde bir ağacım da olmazdı. Olsun bütün parklardaki ağaçlar da benim değil mi? Bu mutluluğu o ağaçlarda yaşardım o zaman.

Leonardo Da Vinci hayran olduğum bir sanatçı, bir deha. Mona Lisa tablosu herhangi bir yayında rastladığımda bakmaktan ve incelemekten zevk aldığım bir eserdir. Leonardo’nun duygularını anlayabilmeye çalışmak beni mutlu eder. Bu mutluluğu yaşamak için o tablonun salonumda asılı olması gerekmiyor.

Kaplan hayvanlar âleminde en çok sevdiğim vahşi kedilerden biridir. Kaplan resimleri, belgeselleri beni acayip keyiflendirir, hayallere daldırır. Saatlerce bir kaplan resmine bakabilirim ya da bir belgesel izleyebilirim. Hiç sıkılmam. Bu beni mutlu etmeye yeter. Evimde bir kaplan olmaması beni mutsuz etmez. Tam tersine keşke bu hayvanların hiç biri bir kafese konulmasa ve hepsi doğada özgür ortamlarında yaşasalar. O zaman ben daha çok mutlu olurum.

Uzun lafın kısası mutlu olmak için zengin olmak gerekmiyor, para gerekmiyor, bazı şeylerin sahibi olmamız gerekmiyor... Hayata bakış açımızın ve ne düşündüğümüzün hayat tarzımızı belirlediğine inanıyorsak eğer; düşünce tarzımıza dikkat etmemizde yarar var. Önemli olan hayatın içinde hayatla bütün bir tarz oluşturmaktır. Hayattan kopuk sadece maddiyata dayalı bir mutluluk fazla verimli olmaz.

Benim hayat tarzım sıradan olabilecek mutlulukları bana özel bir hale dönüştürebilmektir. Sıradan olanı farklılaştırmak şeklinde de özetlenebilir. Kişisel değerlerimi ve tutumumu oluşturarak kendime özel farklı bir hayat tarzı ortaya koyabilirim. Hayat kendi başına değerlerden oluşur ve ben bu değerlerden hoşlanmayı öğrenebildiğim takdirde tarzımı ortaya koymuş olurum zaten. Elimde olanlarla mutlu olabilirsem eğer mutluluğumun kat be kat artacağına eminim. İyi yaşama sanatımı geliştirdikçe içinde bulunduğum an‘ ın kıymetini bileceğim. İçinde bulunduğum an’ı deneyimledikçe hayat tarzımı an’a odaklanarak oluşturabileceğim.

Ormanda yürüyüş yaparken yaprakların hışırtısını dinleyebilmek, kuşların cıvıltısını yüreğimde hissedebilmek, her şeye sevgi ve saygı duyabilmek için çok zengin olmama gerek yok. Bunun için zengin hayat tarzına sahip olmamda gerekmiyor. Güneşin batışını sessizce hürmet ederek izlemek için banka hesabımın kabarık olması hiç gerekmiyor.  Bunlar benim için harika deneyimler ve bu deneyimler duygularımı oluşturuyorlar, coşturuyorlar.

İşte benim tarzım bu; elimdeki basit araçlarla farklı bir tarzı yakalayarak duygularımı deneyimleyebilmek. An’ da kalarak hayatı yakalamak ve mutluluğa ulaşmak. Her ne ifade ediyorsa benim için bu kelime o an’da onu deneyimlemek. Bu kadar basit ve bir o kadar da kolay.

Sevgiyle kalın,

Sy


1 yorum :

  1. Bakıyorum,görüyorum ve beni mutlu eden düşünceleri alıyorum hayatıma..uzun bir süreye gerek yok aslında mutlu olmamız için.Ne güzel söylemişsin anı yaşayarak mutlu olmak..Sevgiler...
    Sulhan

    YanıtlaSil