11 Nisan 2012 Çarşamba

Evsiz milyarder!


Diğerlerinin fark etmediği bir şeyi fark etmiş!  Bir şeylere sahip olma fikrinden hoşlanmadığını, servetinin yarısını sosyal sorumluluk projelerine harcayacağını belirten Berggruen hayat felsefesini ise şu sözlerle anlatıyor: “Gösteriş yapmanın anlamı yok. Sahip olduğum her şey geçici. Sadece kısa bir süre için bu dünyadayız. Malımız mülkümüz değil, yaptıklarımız sonsuza dek kalıcı olacak. Değerli olan bu.” Ünlü sanatçıların milyon dolarlık yapıtlarını alıp müzelere bağışlayan Berggruen, California Eyaleti’nin borçlarını kapatmasına da yardımcı oluyor. (HT 02.04.2012 Evsiz Milyarder)

Bu haberi okuduğumda çok hoşlandım. Tanımadığım halde Nicholas Berggruen’den hoşlandım. Paylaşmanın keyfini dibine kadar yaşayan bu adama imrendim.  Kimse tesadüfen başarıya ulaşmaz, servetinin gittikçe artmasını, paylaşmaya devam etmesini ve ardından herkese örnek olmasını diledim. Hayattaki amacına ulaşmış olan bu insanı takdir ettim.

Çevremde yaptığım gözlemlerde çok para kazanmanın ve istediği her şeye sahip olmanın insanların en birinci vazifesi olduğunu görüyorum. Arzulanan paraya kavuştuktan sonra insanların imrendiği şeylere sahip olmak istemesini de doğal karşılıyorum.  Bana ters gelen kantarın dozunu kaçırdıklarını fark etmemeleri. Sonra bu tavrı da kabulleniyorum, anlayışla bakıyorum; geçici bir süre için devam etmesini dileyerek. Çünkü sürekli tüketim içinde olmanın faydalı olduğunu düşünmüyorum. Zaman içinde tüketimin de anlamlı olması gerektiğini algılıyorum. Bu anlamı netleştirebilmek için en gerekli olan detayın üretmekten geçtiğini öğreniyorum.

Üretirken tüketelim; tüketirken bir o kadar da üretmeye gayret edelim…

Sevgiyle kalın,

Sy

2 yorum :

  1. Etkileyici bir yaşam tarzı seçmiş ve sen de her zamanki akıcı uslubunla bize aktarmışsın.Teşekkürler Selcan:)

    YanıtlaSil
  2. Etkilenmemek mümkün değil..Paylaşımın için teşekkürler Sevgili Selcan
    Sevgiler
    Sulhan

    YanıtlaSil